de saudade

de saudade
Saudade voor de noordkust van Spanje

donderdag 23 juni 2011

Verwaaid in Boulogne

Een rustig weergaatje krijgen we op dinsdag 14 juni en die dag benutten we om naar Boulogne sur Mer te varen. We vinden het weer te onstabiel om een nachtje door te varen naar bijvoorbeeld Dieppe.
Het wordt een mooie zonnige motorzeiltocht waarbij we de eerste kaap, Cap Gris Nez, op deze reis ronden. Kapen zijn een verhaal apart. Doordat stromingen hier bij elkaar komen is er vaak een onrustige zee en kun je ze alleen met rustig weer dicht onder de kust ronden. De stroming is er veel sterker en die moet je dus zien te benutten. Ons lukt dat deze dag prima: van 1 knoop mee wordt het bij Gris Nez 3 knopen mee! Na het binnenlopen van de havenmond van Boulogne maakt de eerste stuurman een klein navigatiefoutje. Gelukkig heeft de tweede stuurman het op tijd in de gaten en wordt voorkomen dat we de grond raken. Een goede waarschuwing voor de rotskusten die straks gaan komen!
Kaap Gris Nez

Woensdagochtend bekijken we het weerbericht of we door kunnen naar Dieppe, maar zuidwest 4 is teveel tegenwind. Wij voorzien dat we hier dan wel minimaal tot en met het weekeinde zullen liggen, want er komt een heel flinke depressie aan.
Tijd voor klussen en recreëren. Het luik in de voorpunt lekt, wat een nat bed oplevert. Dat moet dus met spoed eerst verholpen worden. De antenne van de navtex is kapot, maar met een stuk elektradraad welke tot de zaling gehesen is hebben we hier een prima ontvangst. Ook kan de franse taal wel een opfrisbeurt gebruiken. Hier in de haven spreekt men nog goed engels, verderop in Frankrijk zal dat wellicht niet het geval zijn.
In de haven is het niet druk, maar er liggen vrij veel Nederlandse vakantiegangers, enkele Engelsen, een paar Duitsers en Belgen plus een enkele Noor en Deen. De meeste willen ook zuidelijker, een enkeling is alweer op de terugweg. Uiteraard is “het weer” en “wanneer kunnen we door” het voornaamste gespreksonderwerp. Wij hebben geen enkele haast, hier blijkt maar weer eens hoe heerlijk dat is. 

Veel tijd voor klusjes.
Boulogne is niet echt een aantrekkelijke haven, maar wel goed beschut. Er is hier 7 meter verval en vooral bij laag water hebben we beschutting van de hoge kademuur. Bij hoog water heeft de wind meer vat op de boot. De stad is tegen een heuvel gebouwd en heeft een mooie oude bovenstad met vestingmuren, een Belfort, een kasteel en een grote Basiliek van Notre Dame. De Basiliek is gebouwd tussen 1827 en 1866, heeft een hoge koepel van 101 meter welke vanuit alle richtingen het stadsgezicht domineert. We hebben er een leuke middag.

In de namiddag van vrijdag 17 juni begint de barometer als een baksteen te vallen, 2 millibar per uur.
Volgens “het weer in 5 stappen” van weerdocent Ted Jansen krijgen we binnen 6 tot 12 uur windkracht 7 tot 8 Bf. De weerberichten op de navtex kondigen dit al een tijdje aan. Eerst voor Biskaje, waar zelfs voor 10 Bf gewaarschuwd wordt, en nu voor ons gebied. Ook ons weerstation geeft een weeralarm. Toch een beetje gespannen over hoe erg het wordt brengen we nog een extra landvast aan en worden de door Willem gemaakte trekveren aan de landvasten bevestigd (deze vangen de ergste schokken op). We spelen een van de cadeau gekregen spelletjes.
Rond middernacht is het hoog water en nemen wind en regen steeds meer toe. Maar uiteindelijk valt het mee, we meten in de haven slechts maximaal 28,8 knoop, windkracht 7.
De volgende dag lopen we langs de haven met de vele kottertjes richting de havenmond. Er staat nog steeds veel wind (we meten in de vlagen ruim 30 knopen) en we zijn benieuwd of er nog iemand binnen zal lopen vandaag. Wij hebben Henk de Velde, maar hier zijn veel meer van dat soort onverschrokken types. De golven slaan spectaculair over de buitenste kademuur. Leuk voor wat foto’s denken we, maar warempel, er loopt nog een zeilboot binnen! Het is een Hollander, hij hangt wel met een sleeplijn aan de reddingsboot, maar toch!

Dit zijn wij dus niet!
Bij nader inzien blijkt deze onfortuinlijke zeiler toch geen Hollander maar een Fries. Hij is alleen aan boord en was van Den Helder op weg naar Wight. Eerst had hij nog een lekker windje in de rug, maar ’s nachts draaide deze tegen en nam dus enorm toe. Wight was niet meer haalbaar, hij had verder geen detailkaarten, zijn windgenerator brak af, kortom hij zag het niet meer zitten en drukte op de noodknop van de marifoon. Kwam er eerst een coaster helpen, maar daarbij brak de sleeplijn en raakte vervolgens in de schroef. De motor dus onbruikbaar en vervolgens kwam de franse hulpdienst die een vette rekening van € 3.200 presenteerde. De verzekering zal deze betalen denkt hij. Hij heeft zijn boot zelf gebouwd, een degelijk stalen schip naar het ontwerp van de boot van Eerde Beulakker. Wij hebben zo onze bedenkingen over zijn voorbereidingen op deze zeiltocht, maar ieder vaart op zijn eigen manier. In ieder geval is hij blij met de foto’s.

Zondag bezoeken we in de oude visserswijk een museumpje in een van de weinige overgebleven originele huisjes. Een alleraardigste jongeman doet heel erg zijn best ons alles in het engels uit te leggen. We belanden onverwachts op een brocante en hebben een mooi uitzicht over het nog steeds
roerige water van het Kanaal.
Later halen we in een cafeetje bij de haven een nieuwe gribfile van internet. De komende week is er nog steeds veel harde zuiden en westen wind, maar het volgende weekeinde lijkt er een (voorlopig?) einde te komen aan de trein van depressies. We zien grofweg twee opties. Of we varen maandag in de regen op de motor naar Dieppe om daar de volgende mogelijkheid af te wachten om naar Cherbourg te varen of we blijven nog lekker lui in Boulogne en hebben wellicht vrijdag een prima zeildag naar Dieppe. We gaan voor de laatste optie.

Dinsdag 21 juni is er hier een muziekfeest met veel goede live muziek, dus hebben we een leuke avond. Helaas hebben we hier geen tango kunnen ontdekken. De fietsjes worden te voorschijn gehaald om de omgeving wat te bekijken. We beklimmen de “berg” waar Boulogne tegenaan gebouwd is (voor ons te stijl om te fietsen dus we lopen grotendeels). Onze grootste ergernis: de vele hondenpoep!  
Eigenlijk hebben we best goed weer, weinig regen, regelmatig zon en een temperatuur van rond 20 graden. Alleen dus steeds die harde wind uit west tot zuid. De boten welke vandaag uit Dover kwamen melden in dit deel van het kanaal golven van 3 a 4 meter.
Jullie merken, zo’n lange periode van verwaaid liggen levert een lang bericht voor de blog op.
Groetjes van ons.

3 opmerkingen:

 1. Goed om te lezen dat alles oké is. Hopelijk hebben jullie in de toekomst beter weer. En zo af en toe een verwaaide dag om je blog te schrijven. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verhaal! Geplaatst op donderdag dus nu, maandag, zullen jullie wel in het rustieke stadje Dieppe zijn;
  we wensen jullie goede wind, een waterdicht voorluik en vooral zeilplezier,
  Gijs en Tiny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Willem en Jeannet,

  Heerlijk he, rustig aan. Geen tijdsdruk. Hier op het bootje 30 graden. Super! Jullie hele mooie trip!
  Groeten Yvonne en Eric

  BeantwoordenVerwijderen