de saudade

de saudade
Saudade voor de noordkust van Spanje

dinsdag 26 juli 2011

Oversteek Golf van Biskaje

Donkere luchten boven de Ville Close in Concarneau.
Het vorige blogbericht hadden we nog heel optimistisch de toevoeging “deel 1” gegeven, want we waren van plan om nog veel meer van zuid Bretagne te bekijken. Maar na dagen van regen, regen en nog eens regen in Concarneau en een voorspelling van nog meer regen in de loop van het komende weekeinde besluiten we de eerstvolgende mogelijkheid om de Golf van Biskaje over te steken te benutten. In noord Spanje is het ook niet echt goed zomerweer, maar we zijn dan in ieder geval weer een stuk zuidelijker.
Het is hier zo ongeveer de koudste plek van noordwest Europa, 17 a 18 graden en regelmatig veel wind. ’s Avonds hebben we de elektrische kachel aan en de warme kleren moeten nodig gewassen.
Zoek de Saudade.
Willem trekt een nieuwe draad naar het leeslampje, want deze doet het sinds eind vorig seizoen niet meer en een draadbreuk blijkt de oorzaak. We hadden geen elektriciteitsdraad aan boord, maar geen probleem denk je dan, dat halen we even in het dorp. Dat valt in Concarneau dus niet mee. In geen enkele winkel op loopafstand is het te koop. Een giga supermarkt op 20 minuten fietsen heuvel op door de regen blijkt het wel te verkopen, dus Willem heeft een goede training voor de beenspieren.
De terugreis gaat in 5 minuten.
Op een avond is Willem een beetje ruig aan het kokkerellen, is er plots een enorme herrie. De onlangs aangeschafte koolmonoxide-/rookmelder gaat af. En aangezien Jeanet voor vertrek haar oren heeft laten uitspoelen kan zij deze herrie absoluut niet verdragen. Toch maar even de handleiding bestudeerd hoe dit alarm makkelijk afgezet kan worden.
We bezoeken het museumpje van het biologisch maritiem instituut. Er zijn o.a. een aantal leuke aquaria met lokaal onderwaterleven van de Ile de Glenans (een eilandengroep vlak voor de kust).
De 8e nacht in Concarneau krijgen we gratis. Dit is tevens onze laatste nacht hier, want vrijdag 22 juli beginnen we aan de 300 mijl lange oversteek van de Golf van Biskaje naar de Ria de Vivero in noordwest Spanje. We rekenen met een gemiddelde van 5 mijl per uur, dus dat betekent circa 60 uur varen.
Om 8.30 uur gaan de trossen los. Eerst is er nog weinig wind, maar in de loop van de dag komt er genoeg om te zeilen uit noordelijke richting en dit blijft zo tot de volgende ochtend. We bedenken ons dat dit de eerste keer is dat we een hele nacht hebben kunnen zeilen. Meestal valt de wind in de nacht weg en gaan we op de motor verder. En, ja hoor! Dolfijnen bij de boot, maar liefst 3 keer de eerste dag. Groepjes van ongeveer 8 o.a. een moeder met een jong. Wij waren vast een goed oefenobject voor het jong, want wij gaan niet zo heel snel. Ze zwemmen een tijdje met ons mee, vaak twee aan twee. Vooral net voor de boeg vinden ze blijkbaar heel leuk, ze komen heel dicht bij maar raken de boot niet aan. Vaak naderen ze schuin van achteren met een golf mee en duiken dan onder de boot door, een geweldige belevenis!
Op zaterdag zien we nog eenmaal dolfijnen, maar ze komen niet dicht bij en zijn weer snel verdwenen. In de loop van de dag komt er weer genoeg wind om te zeilen, ditmaal meer uit het noordwesten, en ook deze nacht blijft dit zo. Maar in de loop van de nacht krijgen we regelmatig motregen en dit blijft tot de aankomst in de Ria de Vivero. Boven de kust hangt heel lage bewolking en trekt het regelmatig helemaal dicht met mist. Eenmaal in de ria (een fjordachtige inham) trekt de mist wat op en kunnen we direct genieten van de prachtige ruige natuur hier. Flinke bergen met veel groen en hier en daar een dorpje. En het ruikt hier heerlijk, boslucht.
Al met al hadden wij een prima oversteek in 54 uur. De windvoorspelling kwam perfect uit, de motregen hadden we niet uit de gribfiles gehaald.

Bijna in Spanje!


Onze aanloophaven is best al westelijk. Met dit onstabiele weer kan het lastig zijn om naar het westen te komen, dus hierdoor voorkomen we dat we te weinig tijd overhouden voor zuidelijker streken. Ook de ronding van kaap Finisterre kan nog lastig worden, want we zien daar vaak veel wind staan. De plaatsen in het oostelijke deel van deze kust gaan we per auto verkennen, want we hebben er een gehuurd voor 3 dagen.

Maandag 25 juli gaan we eerst maar eens het dorpje Vivero bekijken en we zijn gelijk helemaal happy.
Smalle straatjes, pleintjes met terrassen, we voelen ons er direct thuis. Het weer is best aardig, wel bewolking maar droog en circa 22 graden. Het is gezellig druk, want het is hier een feestdag. Lekker geluncht voor € 15,- inclusief drank. We weten het nu zeker: ons besluit om eerder naar Spanje te gaan was
 een heel wijs besluit.
Ria de Viveiro

4 opmerkingen:

 1. Lieve Jeanet en Willem,
  goed te horen dat de oversteek over de GvB goed is gegaan. Jammer van het pest weer. Hier is het ook niet best. Vlgs de voorspellingen zou het vanaf nu beter worden. Dansen jullie nog ergens (aan boord?). Lekker muziekje erbij?
  Ingrid is geslaagd voor de pursertest, weer een ronde verder. Verder hebben we de helft van de woonkamer angepakt (mn Ingrid heeft veel gedaan) en het resultaat mag er zijn. Ja, dat gaat door, he? In sept/okt wordt ons huis buitenom geschilderd.
  Kortom: we zijn benieuwd naar jullie planning voor Portugal,waar en ongeveer wanneer. Veel liefs en succes. Hasta la proxima!
  Ton

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Jeanet nog even een mededeling van mij. Ik heb 14 juli herexamen gedaan, en ben nu wel geslaagd. Bubbles dus. Wat España betreft, que lo pasen bien, ofwel enjoy! Liefs voor julie beiden x Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig, jullie verhaal; lijkt me leuk, om eens 54 uur door te varen en dan alleen water en dolfijnen.
  Even gekeken naar foto's op Google Maps van Viveiro; lijkt me een mooie plek. Veel plezier en vooral mooi weer gewenst!
  Groeten ook van Tiny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. He, het gaat echt snel. Voordat jullie het weten, zijn jullie al in Portugal. Ik heb net eens alle plaatsen bekeken, maar het is nog maar een klein stukje (lijkt het). Wat is eigenlijk in Portugal jullie eindbestemming? Groeten en lekker eten in Galicia x

  BeantwoordenVerwijderen