de saudade

de saudade
Saudade voor de noordkust van Spanje

dinsdag 14 augustus 2018

Macedonië

De Saudade ligt veilig afgemeerd in Préveza Marina, dus we kunnen zaterdag 11 augustus met een gerust hart met de auto op stap. Onze eerste bestemming is Siátista, in de bergen van Macedonië. Op de route zien we mooie landschappen en is het heel rustig op de weg.

Voorbij Metsovo, waar we op de heenweg logeerden,
gaan we verder de bergen in.

Regelmatig treffen we kuddes schapen en geiten.
Overigens leven er in dit gebied ook beren!



In deze streek wordt ook wijn gemaakt.

In het hotel in Siátista worden we heel hartelijk ontvangen door de eigenaresse met koffie en een flesje rosé uit de streek. We hebben de laatste kamer, een 3 persoons suite met naast de slaapkamer nog een mooie woonkamer en een woonkeuken die we kunnen gebruiken samen met andere gasten die we niet gezien hebben. De hotels zijn vol in Siátista vanwege een paardenfeest op 15 augustus, dan schijnen er 250 te komen en zijn zowel ruiter als paard mooi aangekleed.
Eerst maar eens een rondje door het dorp.


Heel oud kerkje in Siátista.



Siátista is rijk geworden van de bonthandel en nog steeds kun je er veel bont kopen en kledingstukken laten maken. Alle winkels zijn nu echter dicht, het is weekend. Van die rijkdom is niet zo veel meer te merken voor ons, wij vinden het er zelfs een beetje armoedig. De meeste winkels en cafés liggen langs een drukke weg en er zijn nauwelijks taverna´s
De eigenaresse van het hotel vertelde dat er elke dag tot 15 augustus feest is met die avond traditionele dans en live muziek, ze vertelde er niet bij dat die muziek tot 5.00 uur in de ochtend door zou gaan!


De feestlocatie voor ´s avonds. 

Mooi huisje met dito tuin,

Onze kamer blijkt geen balkon te hebben, maar we kunnen
gebruik maken van dit schattige prieeltje met uitzicht over het dorp.

De volgende dag bezoeken we eerst het museum van het graf van Philippus II van Macedonië, de vader van Alexander de Grote die het grote Macedonische rijk zou stichten. Helaas mag er binnen niet gefotografeerd worden en dat is echt jammer want het is een heel mooi, indrukwekkend museum.
Door de entree loop je de grafheuvel in en kom je in een donkere ruimte waar alle schatten mooi uitgestald staan, o.a. de gouden kroon en het gouden kistje waar de botten van Philippus in zaten. Binnen hebben ze vervolgens de entree naar het oorspronkelijke graf gereconstrueerd, daar loop je naar beneden verder de grafheuvel in. Heel indrukwekkend en je krijgt een goed beeld van hoe ze deze rijkdom aangetroffen hebben.



De entree van het museum van het graf van Philippus II.

Veel mooie bloemen in de tuin daar.

Vervolgens rijden we een prachtige route langs de westkant van de Olympus bergketen.

Blik op de Olympus en het wordt nog mooier.
Wouw, de top van de Olympus is vrij van bewolking!
Ook veel mooie meren onderweg.

´s Avonds in Siátista is er, net als de vorige avond trouwens, een kleine optocht als voorproefje van het feest op 15 augustus. Voorop loopt  muziek en de paarden met vooral jonge mannen er op volgen. Het is blijkbaar de bedoeling om je kunsten te tonen door de paarden te laten steigeren en met vier benen tegelijk te laten springen en dat het liefst met 1 hand in de lucht. Jeanet heeft zo haar bedenkingen bij dit alles, de weg is glad en de paarden glijden regelmatig weg.





Daarna is het weer feest, de band speelt en er wordt veel gedanst
vooral ook door de ruiters. Souvlaki en bier in overvloed. 

En een aantal paarden staat het lijdzaam af te wachten tot hun
ruiter uitgefeest is. Bedenkelijk vinden wij.

Die nacht hebben we gelukkig weinig last van de muziek en slapen we prima. Het hotel is in een traditioneel huis en is prachtig in stijl ingericht.

Ontbijt in `onze` woonkeuken.

De woonkamer.

En de slaapkamer.

Ook dit hoort bij het hotel.

De raampjes rechts zijn van onze slaapkamer.

De volgende bestemming is Thessaloníki, maar eerst willen we nog wat meer van dit berggebied zien. In het noorden op de grens met Albanië en de republiek Noord Macedonië zoals die sinds kort geloof ik officieel heet, liggen de Présmameren. Van daar uit is er een mooie groene route naar Thessaloníki.


Het Mikri Présmameer op de achtergrond.
Megáli Préspameer.

Het dorpje Psarades aan het Mégali Prespameer.




Onder andere komen hier Pelikanen voor.

Deze was totaal niet schuw, misschien wordt hij gevoerd door de vissers.




Pittoresk, maar ook hotels en tavernas.


Inmiddels hebben wij er al weer een dag in Thessaloníki op zitten en veel mooie dingen gezien, maar daar moeten jullie nog even op wachten tot het volgende blogbericht.















Geen opmerkingen:

Een reactie posten